Origen i història

El nostre origen es remet al 1965, quan Mossèn Tomàs va ser anomenat capellà del Col·legi St. Rafael de Tarragona (de la Diputació de Tarragona) i gairebé al mateix temps va impulsar la Catequesi Especial i l’Esplai per a persones amb diversitat funcional.

En el seus inicis es tractava d’activitats molt elementals, com per exemple, excursions per conèixer la ciutat de Tarragona.

Arran d’aquestes primeres experiències de lleure, a poc a poc es van començar a programar activitats relacionades amb l’oci. Fins que l’estiu de l’any 1966 es van organitzar les primeres colònies per a persones amb diversitat a Arbolí (Baix Camp) amb els mateixos alumnes del Col·legi. I unes segones colònies a La Pobla de Cérvoles (a les Garrigues) amb persones amb discapacitats més severes, provinents d’ASTAFANIAS.

L’èxit del primer any amb sortides de llarga durada va ser tan gran, que l’any 1967 es va organitzar la segona edició de les Colònies per a Persones amb Diversitat a Lilla (Conca de Barberà). Lilla va convertir-se en la casa de colònies del Club Vaixell durant uns quants estius.

Després d’uns anys a Lilla, Poblet va ser el següent destí i així va ser com les colònies d’estiu del Club Vaixell van ser pioneres, juntament amb altres centres de València o el País Basc.

De l’experiència dels primers estius, les conclusions eren cada vegada més evidents: les persones amb diversitat funcional necessitaven realitzar activitats d’oci com a part de la seva teràpia per tal de desenvolupar-se i sentir-se realitzades.

El projecte doncs, anava agafant força, només s’hi havia d’unir gent amb voluntat per fer-lo créixer i trobar un lloc on poder realitzar activitats durant tot l’any. 

Al llarg de la seva història, el Club va realitzar un autèntic pelegrinatge en la qüestió de trobar un local fixe on realitzar-hi les activitats. Finalment i gràcies a una important aportació econòmica d’una benefactora, la senyora Maria Joana Torrents, el Club Vaixell va assentar-se definitivament al carrer Taquígraf Martí, núm. 11, baixos, de Tarragona.

El fet de tenir una seu va marcar un punt d’inflexió en la història del Club Vaixell, que va deixar de ser només un esplai dels dissabtes i unes colònies d’estiu per convertir-se en un centre d’oci i lleure per a persones amb diversitat funcional, amb una programació estable al llarg de tot l’any, cada dia de la setmana (excepte els diumenges).